Tišnovka: revitalizace vnitrobloku z ghetta na prostor k setkávání

Naším cílem bylo vytvořit vyvážený, multifunkční veřejný prostor, který by zajistil rovnost všech uživatelů podle Pokynů pro užívání sdílených prostor v Dánsku. (Vejledning, Dánsko) Projekt se zaměřuje na revitalizaci zanedbaného území vnitrobloku bývalé železniční trati Tišnovka o rozloze 2,5 ha, v současnosti nepřístupného, rozděleného na 3 samostatné městské vnitrobloky, které v návrhu navrhujeme spojit přechodem a mostem v téměř kilometr dlouhý lineární městský park. Návrh řeší problémy specifické pro danou lokalitu a zároveň posiluje zelenou infrastrukturu, která má čelit negativním sociálním výzvám. Průzkumy lokality provedené na přelomu září a října 2023 podpořily aktivní spolupráci se zahradním architektem, radnicí MČ Brno-sever a zástupci Kanceláře architekta města Brna. Iniciativa našeho ateliéru je v souladu s fakultním projektem Vektor chudoby. Výstupem projektu je společná brožura, plakáty a model rezidenční čtvrti mikrokompaktních domů studentů 1. ročníku Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně, situovaných v klidové části parku v kontextu stávající zahrádkářské kolonie parku Tišnovka.

1. část vymezena ulicemi Svitavské nábřeží – Jana Svobody

– A hub for transformation

Návrh řeší vstup do území od jižního konce, od řeky Svitavy. Na místě bývalé nádražní budovy navrhuje centrum s kavárnou a pergolou s výhledem na řeku, muzeem železnice, rehabilitačním a reintegračním centrem pro drogově závislé. Vkládá zpět železniční koleje, pochozí a doplňuje několik navzájem se prostupujících typů cest, aby dodal místu novou intimitu. Odstraňuje prostorové bariéry a vytváří přehledný prostor prostupující územím a vytvářející dialog s řekou, který dosud nebyl ustanoven. Obyvatelům čtvrti dále nabízí hřiště, bylinkové záhony a zahrady s ovocnými stromy.

2. část vymezena ulicemi Jana Svobody – Vranovská

– Chroma Nexus

Problém drogově závislých je v této části parku řešen prostřednictvím umělecké terapie, vytvořením stěny jako prostoru pro kreativitu a současně zpevněných veřejných ploch ke svobodnému vyjádření tancem, hudbou a nalezení vnitřního klidu. Nově navrhuje přístupové body do území, chodníky částečně a citlivě zastřešuje pergolami, doplňuje amfiteátr, workoutové plochy, vzrostlé stromy a treláže porostlé vínem a vše navzájem propojuje cyklistickou a pěší trasou.

3. část vymezena ulicemi Vranovská – Tišnovská

– A new stable shelter park

V severní části území realizuje návrh rezidenčního parku, který reaguje na snižující se dostupnost bydlení ve městě Brně a vytváří prostor pro kompaktní (nízko nákladové, snadno udržitelné a variabilní) komunitní bydlení rezidentů rozmanité společenské a věkové struktury, místa k posezení a relaxaci, sdílené prostory a funkce, pro rehabilitaci a ubytování občanů z drogové závislosti, udržitelný a efektivní, sociálně integrující koncept bydlení a komunitních aktivit.

Detailněji je rezidenční část rozpracována v sedmi návrzích mikrokompaktních domků, studenty 1. ročníku, především s obytnou náplní, ale např. i s opravářskou dílnou pro drobné domácí spotřebiče, umístěné na obou svazích náspu bývalé železnice, obklopené městskou zelení.

Prezentace projektu v Miro

Napište mi